Julie C. Fortier


Julie C. Fortier



L’odeur de l’argent


Deuxième analyse chromatographique en phase gazeuse couplée à un spectromètre de masse effectuée avec la technique monotrap sur un billet de 5€ le 3 janvier 2013 dans les laboratoires d’IFF (International Flavors and Fragrances inc.) à Neuilly-sur-Seine. Cette seconde analyse, révélant la présence substantielle de 24 molécules odorantes, nous permet d’envisager la fabrication d’une reproduction parfumée de ce billet de 5€.

Remerciements Dominique Favier et Gaël-François Jeannel.

INTERNATIONAL FLAVORS & FRAGRANCES

CRYSTAL PARK ANALYTICAL LABORATORY

REPORT NUMBER CPrep1469                                                              3/1/2013

PROJECT: L’ODEUR DE L’ARGENT

TITLE: Headspace analysis of 5€ currency with monotrap technique

Samples and method :

Headspace analysis of a 5€ banknote has been carried out with the monotrap technique.

Sampling with DCC18 disk during 16h at 60°C, extraction with 200 µL of ethanol.

Files : 21765

CONCLUSION :

The “odor of money” is composed mainly by linear aldehydes and their corresponding acids, isomers from alkyl naphthalene are also present in large amount. Aldehydes and acids probably come from the degradation of fatty acids present on the currency.

J.C.FORTIER Figure 1 : Chromatogram from the headspace analysis of a 5€ currency with the monotrap technique